Akrofobi, Yükseklik Korkusu Nedir?

yükseklik korkusu
Akrofobi dilimizde yükseklik korkusu olarak bilinmektedir. Günümüzde pek çok kez karşılaşılır ve psikolojik bir rahatsızlıktır. Uçma korkusuyla benzetilmemelidir. Yükseklik korkusuyla, uçma korkusu ayrıdır.
Akrofobi, her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Kişilerden görülmesi durumunda yaşamlarını olumsuz etkilemesi sebebiyle geç kalınmadan kontrol altına alınması gereklidir. Yükseklik hastalığının kendi içerisinde de dereceleri bulunmaktadır. Kişilerde bazen çok yükseklik korkutucu ve ürkütücü gelirken bir balkonda durmak dahi bazılarında korku sebebi olabilmektedir.
Bu duruma genel olarak denge problemi denilmektedir. Gözlerimiz yüksek bir noktadan aşağı doğru baktığı esnada uzaklığı hesaplayamamaktadır ve beyne ayakların yere değmesi gerektiği komutu verilmektedir. Bu durum sonucunda beyin çelişkilere düşebiliyor. Sosyal hayatımızı etkileyebileceği gibi bu korku zaman geçtikte bir hastalık gibi bütün hayatımıza sorun olarak yerleşebilir.
Akrofobi’nin tedavisi bulunmaktadır. Gerekli tedavileri almanız durumunda yükseklik korkularınızı kolayca yenebilirsiniz.

Akrofobi (Yükseklik Korkusu) Belirtileri Nelerdir?

Genel itibarına bakacak olur isek diğer psikolojik fobilerle benzerlikleri bulunabilir. Akrofobi olmanız durumunda ilk olarak baş dönmeleri yaşarsınız ve aşırı şiddetli baş dönmeleridir. Kişi kendisine olan güvenini yitirir ve sürekli olarak kendisine tutunacak yer arayışına girer. Bu sebeptendir ki baş dönmesi sıradan bir durum olarak görülmemelidir.

Diğer Belirtileri;

  • Aşırı Terleme ve Kalp Çarpıntıları
  • Panik Olma ve İsteksiz Titremeler
  • Endişe Hissine Kapılmak ve Ağlama
  • Karar Vermelerde Zorluklar Çekmek
  • Sinirlilik Durumu ve Kilitlenme Belirtileri

Akrofobi (Yükseklik Korkusu) Tedavisi Nasıldır?

Akrofobi şüphesi taşımanız durumunda kesin olarak tedavi olmanız gerektiren durumlar arasındadır. Akrofobi rahatsızlığına yakalanmanız durumunda sosyal hayatınızla beraber yaşama kaliteniz de gözle görülür bir düşme gerçekleşecektir.
Alanında ilgili uzman bir kişi ile iletişim kurulmalı ve görüşmeye başlanılmalıdır. Başvurmuş olduğunuz kişi durumunuzu inceleyerek, konunun derinliklerine ve nelerin sebep olduğunu araştırmalı ve oluşmuş sebebin bulunması gereken tedavi için önemlidir.
Neden korku yaşıyorsunuz ve korkunun sebebi bulunmalıdır. Bazı durumlarda kendi kendine geliştiği gibi bazen yaşanmış olan olumsuz bir gelişme sonucu ortaya çıkabilmektedir.
Akrofobi’de genel olarak ilaç uygulaması kullanılmakta ve terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Kişinin cesaretini toplaması yeniden sağlanır. Bazı istisnai durumlarda ilaç tedavisi gerekebilmektedir. Terapilerde kişilerin korkularına yönelik sanal ortamlarda yüzleşme imkânı sağlanılmaktadır. Daha sonra gerçek hayata geçilerek kişinin korkusuyla yüzleşmesi sağlanır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim