Kudüs'te 2 Bin 700 Yıllık Ender Lüks Bir Tuvalet Bulundu

Arkeologlar geçtiğimiz günlerde Kudüs'teki eski bir kraliyet malikanesinin kalıntılarının içinde 2 bin 700 yıllık özel lüks bir tuvalet keşfettiler.

Arkeologlar geçtiğimiz günlerde Kudüs'teki eski bir kraliyet malikanesinin kalıntılarının içinde 2 bin 700 yıllık özel lüks bir tuvalet keşfettiler. Binlerce yıl önce tuvaletleri kullanmak sadece zenginler için bir lüks olduğundan, bu nadir bir bulgudur.

Tuvaletleri yalnızca zenginler kullanabiliyordu

İsrail Eski Eserler Kurumu adına bir arkeolog ve kazı direktörü olan Yaakov Billig, bir YouTube videosunda, özel banyoların daha önce "İsrail ve Kudüs'te yalnızca çok az yerde bulunduğunu" söyledi. "Bu çok nadir bir bulgu çünkü bu sadece zengin insanların sahip olduğu bir şey." dedi.

"Tuvalet kireçtaşından oyulmuş, rahat bir koltuk ve ortada bir delik var, bu yüzden orada oturan kişi çok rahat olacak." diye ekledi Billig. Foseptik tankın üzerinde yer alan tuvalet, antik banyo görevi görecek dikdörtgen bir kabinin içinde bulundu.

Billig, Haaretz'e verdiği demeçte, banyoda 30 ila 40 kase de bulunduğunu söyledi. Kaselerin, hoş kokulu bir yağ veya tütsü şeklinde hava spreyi tutmak için kullanılmış olabileceğini öne sürdü.

Arkeologlar, zamanın yaşam tarzları, diyetleri ve hastalıkları hakkında bilgi edinmek umuduyla, foseptik tankında bulunan toprağın yanı sıra hayvan kemikleri ve çömlek örnekleri topladılar.

Billig, videoda, yerleşim içinde arkeologların taş başlıklar (sütunların üstünü oluşturan küçük detaylı taş parçaları) veya pencere çerçeveleri ve korkuluklar gibi çeşitli amaçlar için oyulmuş süslü taşlar da keşfettiklerini söyledi. Billig ve ekibi tuvaletin yakınında süs ağaçları, meyve ağaçları ve su bitkileri ile dolu bir bahçenin kanıtlarını keşfettiler.

Açıklamaya göre, tüm bu kalıntılar araştırmacıların "geniş ve yemyeşil" bir konağın resmini yeniden oluşturmalarına yardımcı oluyor. Arkeologlar ilk olarak iki yıl önce Kudüs'teki Armon Hanatziv mesire alanındaki antik konağın kalıntılarını keşfettiler ve kazılar devam ediyor. Billig videoda "muhtemelen Yahudi Krallığının krallarından birinin sarayı" olduğunu söyledi.

Bu, arkeologların eski insanların banyo alışkanlıklarıyla ilgilendiği ilk keşif değil.

Arkeolojik kayıtlar, eski insanların binlerce yıl önce tuvalet kağıdı olarak ne kullanacaklarına dair bazı ipuçları içeriyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim