Küresel Yarı İletken Satışları İlk Kez 500 Milyar Doları Aştı
CNBC'ye göre, ABD merkezli Semiconductor Industry Association (SIA), 14 Şubat'ta, şirketlerin talebi karşılamak için üretimi artırmasıyla küresel yarı iletken satışlarının ilk kez 500 milyar doları aştığını söyledi.
2021'de küresel yarı iletken endüstrisi geliri, 2020'nin aynı dönemine göre %26,2 artarak 555,9 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı.
Dünya çapında yarı iletken satışları rekor seviyeye ulaştı
SIA Başkanı ve CEO'su John Neuffer, "2021'de, devam eden küresel çip kıtlığının ortasında, yarı iletken şirketleri, devam eden yüksek talebi karşılamak için üretimi benzeri görülmemiş seviyelere önemli ölçüde artırdı, bu da çip satışları ve sevk edilen rekor sayıda çip ile sonuçlandı. Çiplerin şimdi ve geleceğin temel teknolojilerinde daha fazla kullanılması nedeniyle, yarı iletken üretimine yönelik talebin önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması bekleniyor." dedi.
Küresel çip krizi, tüketici elektroniğinden otomobil üretimine kadar birçok sektörü etkiledi. Ayrıca, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin ve yasa koyucuların çip tedarikini güvence altına almak için çabalamasına ve ülkeye yarı iletken üretimini getirmek için yatırım planlarını teşvik etmesine yol açtı. Örneğin Güney Kore çip gücü olmak için 450 milyar dolar yatırım yapmıştı.
ABD Başkanı Joe Biden geçen yıl 2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketinin bir parçası olarak yarı iletken araştırma ve üretimine 50 milyar dolar harcadı.
Bu ay, Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu (AK), 2030 yılına kadar kamu ve özel sektör operasyonlarına 15 milyar euro ek yatırım yapılmasına izin veren Avrupa Çip (Chip) Yasası'nı duyurdu. SIA, Çin'deki yarı iletken satışlarının 2021'de yıllık yüzde 27,1 artışla 192,5 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Amerika pazarı, 2021'de %27,4 ile en büyük satış büyümesine sahip. Onu %27,3'lük bir büyüme ile Avrupa izliyor.
Çin, ABD ile jeopolitik gerilimlerin ortasında son birkaç yıldır yerel çip endüstrisini geliştirmeye odaklandı. Pekin hükümeti, ülke hala büyük ölçüde yabancı teknolojiye bağımlı olmasına rağmen, yarı iletken kendi kendine yeterliliğini artırma hedefini birinci öncelik haline getirdi.
Yorum Gönder "Küresel Yarı İletken Satışları İlk Kez 500 Milyar Doları Aştı"