Altın Neden Hep Güvenli Bir Yatırım Aracı?

altın

Altın, dünya çapında binlerce yıldır kültürler arasında iç içe olan, değeri ve zengin tarihi için saygı duyulan bir madendir. Türkiye gibi pek çok ülkede yatırım denildiğinde akla ilk gelenlerden birisi altın olurken, altın neden hep güvenli bir yatırım aracı olarak görülür? Altını özel kılan nedir?

İlk saf altın sikkeleri Lidya Kralı Croesus’un adına yapılırken yıllar geçse de altının değerinde herhangi bir değişim yaşanmadı. Pek çok cazip özelliği, kişilerin yatırım ve parasını değerlendirme konusunda altını tercih etmesini sağlarken günümüzde de benzer bir durum söz konusu.

Hep Değerini Koruyor

Kâğıt para, madeni para veya diğer değeri olan ödeme araçlarının aksine, altın çağlar boyunca değerini korumayı başardı. İnsanlar, altınları bir nesilden diğerine aktarma ve varlıklarını koruma yolu olarak gördüğü için de paranın altına dönüştürülerek saklanması, yatırım aracı olarak kullanılması genel bir davranış haline geldi.

ABD Dolarının Zayıflığı

ABD doları, dünyanın en önemli rezerv para birimleri arasında yer almasına rağmen, doların değeri 1998 ve 2008 yılları arasında olduğu gibi diğer para birimlerine karşı gücünü kaybettiğinde insanların ilk kaçış noktası altın oluyor. Bu nedenle altının sağladığı güven kişilerin diğer para birimlerinden ziyade altını tercih etmesini sağlıyor.

Enflasyon ve Altın 

Altın, tarihsel olarak enflasyona karşı mükemmel bir koruma sağlamıştır. Çünkü enflasyon arttıkça altın fiyatı da yükselme eğilimine girer.

Jeopolitik Belirsizlik

Altın, sadece finansal belirsizlik zamanlarında değil, jeopolitik belirsizlik zamanlarında da değerini korumaktadır. Kriz gibi dünyadaki gerilimli süreçler görülmeye başlandığında kişiler güvenli limanlara kaçarlar. Altın da bu aşamada devreye girerek kişilerin kolay bir şekilde parasını saklamasını, korumasını ve taşımasını sağlar.

Kaybettirme Riski Çok Az

Özellikle uzun vadede altın kazandıran bir yatırım aracı olarak kişilerin güvenini de kazanmıştır. Banka faizlerini tercih etmeyen fakat parasını durduğu yerde değer kaybetmesini de istemeyen kişiler altına yatırım yaparak gelecek için güvence sağlamaktadır. Bu özellikleri altının popülerliğini kaybetmesini önlerken yükselişini de sürekli desteklemektedir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim