Boston Dynamics’in ürettiği yeni nesil robot Atlas ile birlikte gözler bu firmaya çevrildi. Yürüyen, kapıyı açan, direktiflerini her türlü engele karşı yerine getiren, ileri doğru itilsede tekrar hareket eden ve darbe alarak düşse bile tekrar ayağa kalkan bir robot bir çoğumuz için hala ürpertici. Gelecek güzel gelecek şeklinde yapılan bir slogan edebiyatına her zaman karşıyım çünkü Boston Dynamics firmasının bu tür robotları sütlü kahve getirmek, çamaşır yıkamak gibi sempatik işler için kullanacağını da düşünmüyorum.
Boston Dynamics daha önce Amerikan ordusu için askerlerin yükünü taşıyabilecek bir robot üretmişti. Aşağıdaki videodan da izleyebileceğiniz üzere bir robot 10 kişilik bir askeri birliğin bütün yükünü taşıyarak onlara sahada daha kolay bir şekilde hareket etme imkânı sağlıyor. Konuyla ilgili detaylı bilgi öğrenmek isteyenler Wikipedia sayfasına bakabilir. Kısaca bu robotlar sütlü kahve getirebileceği gibi bir tabur askere de aşağıdaki videoda görebileceğiniz gibi nakliye desteği de sağlayabiliyor.
Peki dünyada bu tür robotlar başka hangi ülkede üretiliyor? Tabiki Japonya :) Japon kültürünün bir parçası olan robotlar Japonya’da çok popüler. Özellikle anime severler bu konuyu daha iyi anlayacaktır. Bu robotlardan biri de Suidobashi Heavy Industry tarafından üretilen Kuratas.
İçinde bir insanın sığabileceği şekilde kokpiti bulunan Kuratas 4,500 kg ağırlığında ve 4 metre yüksekliğinde. Kokpit içinden bir insan tarafından kontrol edebilen Kuratas ayrıca uzaktan da kontrol edilebiliyor. Aşağıdaki resimde pilotun Kuratas’ın yanında ne kadar küçük kaldığını görebilirsiniz.
Kuratas‘ı aşağıdaki videodan daha iyi inceleyebilirsiniz;
Kuratas‘ı daha çok gündeme getiren şey Amerikan MegaBot firmasının kendi robotlarıyla Kuratas’ı düelloya çağırması oldu. Suidobashi’nin CEO’su Kogoro Kurata‘da bir video yayınlayarak rakip robotla Japon usulü bir dalga geçti. :) O efsane cevabı aşağıdan izleyebilirsiniz;
Robot endüstrisi gelişmeye devam edecek ve Hollywood filmlerinde işlenen sahneleri çok yakında daha hızlı bir şekilde göreceğiz. Hayatı teknoloji olan biri için teknoloji düşmanlığı kesinlikle yapmıyorum. Sadece insan faktörü ileride başımıza epey dert açacağa benziyor ve robot teknolojisine olan bakış açısının optimist futurist bir şekilde olmasına karşıyım.