Detoks Diyetleri, Kozmik Temizliğin Vücuda Etkileri

detoks diyeti

Toksinleri vücudunuzdan detoks içecekleri ile hızlıca atmayı mı düşünüyorsunuz? İlk olarak nelerle karşılaşacağınızı görmek için hazır olun.

Yeni yıl ile birlikte spor salonu üyeliklerinde bir artış görebilirsiniz. Tüm arkadaşlarınız spor salonuna yazılmak için sıraya girer ya da çoktan düzenli olarak aktivitelere katılmaya başlamıştır bile. Soyunma odalarında, hangi detoks içecekleri ile hızlıca kilo versek ya da vücudumuza kozmik temizlik yapsak gibi konular konuşulur. İyi niyetli bu tartışmaların, zayıflama isteğinize, her zaman faydalı bir şeyler ekleyebileceğini düşünsek de tam olarak neye bulaştığınızı bilmeniz daha iyi olur.

Sıvılarla kozmik beden temizliği konuları son günlerde yine popülerlik kazanmaya başladı. Bu sıvı temizliğini; gerekli besinlerin sadece meyve ve sebzelerle ya da meyve ve sebze suları ile alınıp, diğer yiyeceklerden uzak durmak şeklinde açıklayabiliriz. Birçok kişi, bu şekilde beslenerek vücut sağlığında, görünüşünde ve ruh halinde iyileşmeler olduğunu söyler. Fakat bilim dünyası sıvılarla temizlik konusunda o kadar da destekleyici değil. Birçok uzman, diyetisyen ve doktor detoks diyetini sadece su içerek oruç tutmaktan daha az etkili buluyor ve bunun bir para tuzağı olduğunu düşünüyor. Detoks diyetini denemek istiyorsanız, doktorunuza danışmalı ve doktorunuz tarafından hazırlanan gerçek bir sıvı temizliği diyeti uygulamalısınız. İnternette ya da marketlerde kolayca bulabileceğiniz sözde detoks içeceklerini kullanmanız sağlığınız için doğru değildir!

Beslenme uzmanlarının yardımları ile hazırlanan liste ile detoks sıvıları ile aslında neler olduğunu anlayabilirsiniz. Son zamanlarda giderek yaygınlaşan; detoks diyetinin harikalarından bahseden makalelerin etkisinde kalmadan önce yazımızı okuyun. Detoks diyetleri yerine, normal beslenme düzeninize detoks suları ekleyerek, vitamin ve minerallere kolayca ulaşın.

Metabolizmayı Zayıflatır

Günlük enerji ihtiyacınızı karşılamaya yetecek kadar yiyecek tüketmeyi bıraktığınızda, metobolizmanız zamanla yavaşlar. Birçok kişi için bu sınır günlük 1200 kaloridir. Yemek zamanın ne zaman geleceğini bilemediği için vücudunuz kendini korumaya alır. Normalden az kalori almak her ne kadar kilo vermeye yardımcı olsa da uzun süreli olarak kalorilerin çok fazla azaltılması ters etkiler yaratır.

Nelerden Rahatsız Olduğunuzu Öğrenebilirsiniz

Detoks diyeti ile süt ürünlerini, buğday, gluten ve mayalanmış yiyecekleri yemeyi bıraktığınız için bu yiyeceklerin vücudunuza olan etkileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu yiyecekleri tekrar beslenme düzeninize ekleyerek vücudunuza rahatsızlık veren yiyecekleri öğrenebilirsiniz.

Soğuk Havaları Hissedeceksiniz

Özellikle kış, detoks diyetine başlamak için o kadar doğru bir zaman değildir. Sebebi; insanlar soğuk havalarda vücut sıcaklığını yüksek tutmak için sıcak yiyecek ve içecekleri tercih ederler. Düşünün buzdolabında bekletmek zorunda olduğunuz detoks içecekleri mi daha çekici, yoksa kilo vermenize yardımcı olacak sıcacık bir bardak çay mı?

Güçsüzlük ve Ağrılar Gelebilir

Kozmik vücut temizliği için sadece detoks içecekleri tüketirken, düzenli olarak aldığınız kalori miktarında azalma görülür. Vücudunuz normal vücut fonksiyonlarını yerine getirebilmek için yeterli kaloriye ihtiyaç duyar. Detoks içecekleri ile kalori alımında aşırı düşme görülebilir ve bu durum vücudunuzun yeterli şekilde çalışmasını engelleyerek, enerji düşüklüklerine ve baş ağrılarına neden olabilir.

Kafein Ağrıları Görülebilir

Kozmik beden temizliğine sıkı sıkıya bağlıysanız, tüm kafein alımınızı sonlandırdığınız anlamına gelir. Günde 1 bardak kafein almaya alışan vücudunuz, bu miktarı almadığında; baş ağrıları ve konsatrasyon bozuklukları yaşamanıza neden olabilir. Her ne kadar detoks suları ile enerji aldığınızı düşünseniz de aslında kahve tüketimi ile vücudunuzun verdiği tepki farklıdır.

Vücudunuzdan Su Kaybı Olacaktır

Glikojen olarak kaslarda çok fazla su birikir. Düşük kalorili bir beslenme programı ile glikojen depolarını kullanabilir ve vücudunuzdan kilo olarak su kaybedersiniz. Bu heyecan maalesef kısa sürelidir. Normal beslenme düzeninize geri döndüğünüzde, vücudunuz kaybettiği suyu tekrar geri kazanacaktır.

Sersemlik Hissedebilirsiniz

İster sebzelerden isterse meyvelerden yapılmış olsun, içtiğiniz detoks içecekleri yüksek oranda şeker içerir. Bu şeker vücudunuzun daha hızlı insülin üretmesine ve kan şekerinizin hızlıca düşmesine neden olur. Düşen kan şekeriniz ile birlikte baş dönmesi ve sersemlik hissedebilirsiniz.

Cildiniz Kurur ve Daha Hızlı Yaşlanır

Düşük kalorili beslenme düzenlerinde kaslarda glikojen olarak biriktirilen su tüketilir. Buna bağlı olarak cildinizde kuruluk meydana gelebilir. Denge kurmalısınız. Uzun süren kozmik beden temizliği olarak kullanılan detoks içeceklerinin kullanımı; cildin kararmasına ve cildin erken yaşlanmasına neden olur. Bunun sebebi yetersiz miktarda yağ asidinin tüketilmesidir.

İştahınız Kesilebilir

Detoks içecekleri ile beslenmek tam olarak midenizi küçültmese de kısa süreli olarak yemek isteğinizi azaltabilir. Kozmik temizlik bittikten sonra artık daha az yiyecekle doymuş hissedeceksiniz. Bu durum birçok kişinin aslında beslenme davranışlarını değiştirmek ve kilo verme gayretlerini sabote etmemek için öğrenmesi gereken bir şeydir.

Saçlarınız ve Tırnaklarınız Uzamaz

Sadece detoks içecekleri ile beslendiğinizde; vücudunuz için gerekli, dengeli bir beslenme düzeninde olan besinleri almazsınız. Bu değişiklikle ilgili olarak fark edeceğiniz ilk şey, saçlarınızın ve tırnaklarınızın eskisi kadar hızlı büyümediği olacaktır. Sağlıklı cilt, saç ve tırnaklar için; protein, yağ ve karbonhidratlar açısından dengeli beslenilmesi gerekir.

Kısa Süreli Kilo Kaybı Yaşayabilirsiniz

Kısa süreli olarak kilo verebilir ve verdiğiniz kilolardan mutlu olabilirsiniz. Fakat bu kiloların kısa süreli gittiğini unutmayın. Kısıtlayıcı ve aşırı düşük kalorili bir beslenme düzeni, uzun süreli kilo kontrolü için etkili değildir. Daha açık bir şekilde belirtmekte yarar var ki; sadece detoks içecekleri tüketilerek yapılan bir diyet, uzun süreli açlıklar anlamına gelir ve hızlı kilo vermenin aksi sonuçlarını ortaya çıkarabilir. Ayrıca detoks içecekleri normal beslenme düzenine ek olarak uygulanıyor ve yaşam biçiminde değişiklik yapılmıyorsa bu kalori alımını arttırır ve kilo alımı anlamına gelir.

Rastgele Enerji Patlamaları Yaşanabilir

Enerji patlamaları genellikle kısa süreli etkilidir ve geçicidir. Karbonhidratın ve suyun hızlıca tüketilmesi, kısa süreli enerji patlaması yaşanmasına neden olabilir. Fakat uzun vadede düşük lifli ve proteinsiz beslenme düzeni ile vücudunuza zarar verebilirsiniz.

Biraz Depresyon Yaşayabilirsiniz

Tükettiğiniz meyveler ve sebzeler vücudunuz için yararlı besinleri içerebilir. Fakat bu detoks içecekleri; proteinler, sağlıklı yağlar ve lifler açısından zengin değildir. Beyniniz yeterli miktarda yağ asidi alamayabilir. Bunun sonucu olarak biraz depresyonda olabilirsiniz. Yetersiz omega 3 tüketimi, seratonin seviyesinin artmasına engel oluşturur. Yeterli miktarda protein alamadığınız için kas kütlenizde azalma meydana gelir ve enerji düşüklüğü yaşanabilir.

Ağız ve Diş Sorunları

Detoks içecekleri kullanılarak yapılan diyetler insülin seviyesini bir anda yüksek ve düşük hale getirebilir. Zamanla bu değişim vücudunuzda kolojenleri etkiler. Dişlerimiz yerinde kolojen lifler sayesinde durduğu için buna bağlı olarak diş etlerinde sorunlar görülebilir. Sadece meyve ve sebzelerden elde edilen sularda değil aynı zamanda meyve de asit içerir ve kola gibi gazlı içeceklerde olduğu gibi dişin mine yapısına zarar verir. Dişin mine yapısı hasar gördüğü için zamanla dişlerde hassasiyet oluşabilir.

Vitaminler Yeterince Alınamaz

Mandalinanın ıspanakta bulunan demiri daha kolay almaya yardımcı olduğunu biliyor musunuz? Bunun gibi yiyecek birleşimleri geçekten geçerlidir ve detoks içecekleri ile etkilenebilir. İyi yağlar vücudun iç işlemlerinin doğru bir şekilde yerine getirilebilmesi için çok önemlidir. Bunu beslenme düzeninizden çıkarmanız vücudunuzun en iyi şekilde görevini yerine getirememesi anlamına gelir. Örneğin A vitamini, D vitamini, K vitamini ve E vitamini gibi yağda çözünebilen vitaminlerin vücut tarafından kullanılabilmesi için yağlara ihtiyaç vardır. Beslenme düzeninizde biraz da olsa yağ bulunmazsa bu vitaminlerden yeterli miktarda faydalanmanız mümkün olmayacaktır.

Sindirim Sisteminiz Yavaş Çalışabilir

Detoks içecekleri ile meyve ve sebzeler sularından ayrılır. Fakat vücutta sindirim sistemindeki enzimlerin doğru çalışabilmesi için bu meyve ve sebzelerdeki, parçalanması gereken besinler alınmalıdır. Sindirim sisteminde bulunan bu enzimler kullanılmadığında, vücudunuz bu enzimlerin artık üretilmesine gerek olmadığını düşünür. Detoks içeceklerinden sonraki günde tüketilen yiyeceklerin sindirilmesinde rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. 2. maddede belirtildiği üzere bu durumda size rahatsızlık veren yiyeceklerin anlaşılmaya çalışılması gerekir.

Nefesiniz Kokar

Bu çok ilginç ve aynı zamanda çok komiktir. Tükürük üretimi azaldığı için nefesiniz kötü kokabilir. Vücudunuz yemek geleceği düşüncesiyle ağız salgısını saklama eğilimi gösterir. Tükürük sadece yemek yendiğinde üretilir. Yeterli tükürük üretilmediğinde, bakteri birikimi meydana gelir. Tükürük bezleri sadece bir şeyler çiğnendiğinde ortaya çıktığı için bir şeyler tüketilerek bu sorun kolayca çözülebilir.

Kas Kütlesinde Kayıp Yaşanır

Meyve ve sebze suları ile özellikle meyve/sebze posaları ayrılıyorsa vitaminler, gerekli yağ asitleri ve lifler yeterli miktarda alınamaz. Yiyecek tüketiminiz sadece detoks suları ile sınırlı kalırsa, kas kütlenizi korumanız için gerekli protein miktarına sahip olunamaz. Spor salonlarınızda geçen uzun saatleri boşa harcamayın.

Besin Fazlalığı Yaşayın

Diğer bir taraftan gün içinde fazlaca karbonhidrat tüketiyorsanız, detoks içecekleri gerekli besinleri alabilmeniz için bir fırsat olabilir. Detoks içecekleri hızlıca vitamin ve besin dopingi yaşamak için güzel bir yöntemdir. Sıvı olarak, kolayca besinlere ulaşılabilir. Fakat bu besinler, dengeli beslenme düzeninize ek olarak alındığında yeterli etkileri gösterecektir.

Kilo Vermeniz Karmaşıklaşır

Kozmik beden detoksu yaparken vücudunuz aynı zamanda kas ve su kütlesinden de kaybeder. Kilo vermeniz, baş dönmesine, mide bulantısına, kabızlığa ve bitkinliğe yol açabilir. Büyük ihtimalde detoks içecekleri tüketmeyi bırakıp normal beslenme düzeninize döndüğünüzde yağları yakabilmek için gerekli kas kütleniz olmayacağı için verdiğiniz tüm kiloyu almanız olasıdır. Bu tarz bir değişim vücudunuzun kilo almasının garip nedenlerine bir örnektir.

İshal Olabilirsiniz

Sindirim sisteminden katı yiyeceklerden çok sıvı yiyecekler geçeceği için bir süre ishal olabilirsiniz. Kozmik beden temizliği sırasında detoks içecekleri ile tuvalete daha sık gidebilirsiniz. Her ne kadar bu o kadar fazla olmasa da ishal bir süre daha devam edebilir.

Hücrelerinizi Tamir Edebilirsiniz

Bu detoks içecekleri ile değil daha çok sebzelerle beslendiğinizde ortaya çıkan bir sonuç. Organik ve bitki ağırlıklı bir beslenme düzeni ile hücreler arasında ve üretim işlemleri arasında daha sağlam bir iletişim sağlanabilir. Bu sayede serbest radikallere, iltihaplanmalara karşı savaşmada, doğru DNA fonksiyonları ile mitokondri, daha fazla enerji ortaya çıkarabilir.

Aç ve Huysuz Olabilirsiniz

Detoks içecekleri kalori alımınızı günlük 1000 kalori veya daha azda sınırlar. Az kalori alımı sizi huysuz yapabilir. Kalorileri azaltmak ve normalde olduğu gibi yiyecekleri çiğneyememek, birinin ruh halini bozmak için yeterlidir. Kan şekeriniz detoks içeceklerini içtiğinizde bir anda yükselir ve daha sonra bir anda en düşük seviyelere geriler. Ani ruh hali değişikliklerine yol açabilir. Onun yerine hızlıca mutluluk veren bu yiyecekleri deneyebilirsiniz.

Karaciğerinize Zarar Verebilirsiniz

Çok fazla şeker ya da fruktoz tüketimi alkolün etkilerine benzer sonuçlar gösterir. Organların çok fazla çalışmasına neden olarak muhtemel karaciğer hasarlarına yol açabilir. Detoks içecekleri ile beslenen kişilerin buna dikkat etmesi gerekir. Çünkü hazır olarak satılan birçok içecekte yüksek oranda şeker bulunur. Ev yapımı detoks içecekleri, farklı yiyeceklerden oluşturularak, içimi kolay bir hale getirilebilir. Fakat bunun da aynı zamanda şeker oranınızı arttırabileceğini unutmayın. Her ne kadar ev yapımı da olsa fazla tüketmekten kaçının.

Beyniniz Zarar Görebilir

Detoks içecekleri ile kozmik beden temizliğinin muhtemel diğer bir etkisi; beyin için gerekli, protein gibi besinlerin alımının sınırlanmasıdır. Beyin fonksiyonlarında azalma ve görevlerini yapabilmesi için proteine ihtiyaç duyan sinir hücrelerinin çalışmasında sorunlar görülebilir. Uykudan uyandığınızda, gerekli besinler alınmadığından tam olarak ayık olmayabilirsiniz. Ayrıca beyin gücünüzü aşırı şekilde kullanan yiyecekleri öğrenmek için tıklayın.

Böbrek ve Karaciğer Etkili Çalışmaz

Vücudunuz aslında toksinleri kendi kendine atabildiği için detoks yapmanıza gerek olmadığını duydunuz mu? Aslında doğru. Karaciğer ve böbreklerin görevleri vücudun toksinlerden kurtulmasıdır. Karaciğer kandaki kimyasal seviyelerini düzenlerken böbrekler de idrar yoluyla vücuttan zararlı maddeleri atmaya yardımcı olur. Bu durum vücutta doğal olarak ortaya çıkar. Detoks etkilerini arttırmak için içecekler tüketmeniz, özellikle o içeceklerde gerekli vitamin ve mineraller bulunmadığından, aslında bir etkiye sahip değildir.

Odaklanma Sorunu Yaşayabilirsiniz

Kozmik temizlik sırasında, günlük yaşantınızda karşılaştığınız konularda bile odaklanma sorunu yaşayabilirsiniz. Vücudunuza gerekli kalori miktarını azalttığınız için yorgun, isteksiz hissedebilirsiniz. Vücudunuz kaslarınız aracılığı ile enerji üretir.  Fakat kas kütlenizde azalma ile karşılaşabilirsiniz. Kozmik temizlik sırasında yorulan vücudunuz değil çoğu zaman zihninizdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim