Dr. Adam Nieman, 2003 yılındaki çalışmasında Dünya‘nın tüm suyunu ve havasını küreler olarak gösteren bir çalışma hazırladı. İllüstrasyon, elimizin altında oldukları ve gezegenin yüzeyine yayıldıkları için bu kaynaklara dair bolluk yanılgısına düşen herkese hitap ediyor
2003 yılındaki bu çalışmasıyla Dr. Adam Nieman, Novartis/Daily Telegraph Bilim Vizyonu fotoğraf yarışmasını kazanmıştı.
Uzaydan bakıldığında Dünya bir su gezegeni olarak görünüyor. Ortalama derinliği 4267 metre olan okyanuslar yüzeyin %70’ini kaplıyor. Ancak bu illüstrasyonda görüyoruz ki eğer Dünya’daki her su damlası bir kürede toplansaydı, sadece 1400 km genişliğe ulaşabilirdi. Bu, Türkiye’nin en batısıyla en doğusu arasındaki uzaklıktan (yaklaşık 1600 km) bile daha az.
Görüntünün bir diğer yönünde ise Dünya’nın atmosferindeki tüm havayı (5140 trilyon ton) deniz seviyesi yoğunluğundaki bir kürede görüyoruz. Dünya’nın atmosferinin kütlesinin dörtte üçü, yüzey ve yüzeyden 11 kilometre yüksekliğe kadar olan kısım arasında. Yükseldikçe atmosfer seyreliyor.
Dünya’nın atmosferinin en dış tabakası olan ekzosfer, deniz seviyesinden 700 km yukarısıyla 10.000 km arasını kapsar. Uzay ve atmosfer arasında kesin bir çizgi yoktur. Yine de deniz seviyesinden 100 km yükseklikte bulunan Kármán hattı, Dünya’nın atmosferini uzaydan ayıran sınır olarak kabul edilir.
Dünya’daki suyun toplam kütlesi 1.4 × 1021 kg. Bu, Dünya’nın kütlesinin %0.023’ü kadar olduğu anlamına geliyor.
Dünya’nın atmosferinin toplam kütlesi ise 5.1 × 1018 kg.