Gökkuşağı Nasıl Oluşur? Renkleri Nelerdir?

gökkuşağı

Gökkuşağının oluşması tamamen meteorolojiktir. Eskilerde düşünülen mitolojik olay olmaktan çıkmış ve kesinleşmiştir. Düşünüldüğü gibi ne tanrıların köprüsüdür ne de altından geçen insanların cinsiyetini değiştiren bir halka değildir. M.Ö yağmur ve güneşle ilgisi kurulmuştur. Gökkuşağı hakkında bilinen bir diğer gerçek ise bakan herkese göre değişmesi ve aynı gökkuşağını görememesidir. Yağmur damlalarının hareketliliği sonucu gökkuşağında değişiklikler meydana gelir. Gökkuşağına doğru ne kadar giderseniz gidin ama mesafeniz hep aynı kalır. Bazen yarım çember şeklinde, bazen yay bazen de koni görüldüğü gibi ışık banttı gibi de gözükebilir. Güneşin açısı ve konumuna göre gökkuşağı yer değiştirir. Güneş yükselirse gökkuşağı aşağı iner.

Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Güneş ışınlarının yağmur damlaları ve ya sis bulutlarıyla kırılma, yansıma ve dağılması sonucu oluşur. Büyük damlalardan oluşan kuşaklar daha net bir gökkuşağı oluşmasını sağlar. Küçük ise tabi ki de tam tersi şekilde belirgin olmayan bir gökkuşağı oluşturur. Yağmur damlaları ışığı renklerine ayıran bir yapıya sahiptir. Güneş ışınları beyaz ışık olarak tanımlanır sarı gibi görünse de içinde bütün renkler bulunmaktadır. Gökkuşağının görülebilmesi için belli bir açı ile bakılması gerektir.

Gökkuşağında Kaç Renk Bulunmaktadır?

Mevcut olarak 7 renk vardır. Bunlar; Mor, Lacivert, Mavi, Yeşil, Sarı, Turuncu ve Kırmızıdır. Mor rengi en içte kırmızı ise kuşağın en dışında yer alır.

Kaç Çeşit Gökkuşağı Vardır ve Çeşitleri Nelerdir?

1. Gökkuşağı: En çok görülen çeşididir. Kırmızı renk en dışta mor ise en içtedir. Renk dizilişi (dıştan içe): Kırmızı, Turuncu, Sarı, Yeşil, Turkuaz, Mavi ve Mordur.

2. Gökkuşağı: Bu gökkuşağında kırmızı en içte mor en dışta bulunur. Işığı zayıftır. Renk dizilişi (dıştan içe): Mor, Mavi, Turkuaz, Yeşil, Sarı, Turuncu ve Kırmızıdır.

3. Küçük Kuşaklar: Bunlar dar kırmızı ya da kırmızı, yeşil renklerden oluşur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim