Yeni Yatırımcıların Merak Konusu: Swap!

swap

Son günlerde forekste işlem yapan yatırımcıların çok fazla kullandığı terimlerinden biri olan Swap’ı sizler için araştırdık. Swap nedir? Swap ücretli midir?

Swap, sözlük anlamı olarak “değiş tokuş , takas” anlamları taşımaktadır. Finans piyasaları kavramına göre ise swap; iki tarafın belirli zaman dilimleri içerisinde varlık ve yükümlülük bağlamıyla karşılıklı faiz ödemesi veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiş tokuş etmelerine dayanan bir takas sözleşmesini ifade eder. Bu bağlamda yatırım yaptığınız döviz çiftlerinden birbirleri arasındaki faiz farkları hesabınıza artı veya eksi bir şekilde gecelik taşıma maliyeti adı altında etki etmektedir. Buna göre; eğer euro ve dolar işlemi yapıyorsanız paritenin sağ tarafında yer alan döviz cinsi swap değerini ifade eder. Yani bu işlem kapsamında EURUSD için USD, EURTRY için de TRY cinsinden gecelik taşıma maliyeti bedeli veya gecelik taşıma faizi tutarı hesabınıza işlenmiş olacaktır.

Dünya çapında en fazla kullanılan ve en büyük piyasa olan Foreks piyasasında; Swap kavramı çoğu zaman fazla önemsenmeyen, tam olarak kavranamayan ve en az anlaşılan kavram olmasına karşın oldukça önemlidir. Bu bağlamda swap mantığında alınan para borç verilirken satılan para ise borçlanılır. Bu sayede hesabınıza taşıdığınız pozisyonlarda yer alan düşük faizli para birimleri; yüksek faizli para birimlerinin karşılıklı ilişkisi dahilinde olumlu veya olumsuz etki etmektedir. Yani iki para birimiyle pozisyon açtıysanız yüksek faizli olan parayı piyasaya verip düşük faizli olan para birimini elinizde tutarak düşük faizli olan para biriminin gecelik taşıma maliyetini ödemeyi kabul etmiş olursunuz. Aynı gün içerisinde kapatılmayan işlemler için alınan gecelik taşıma maliyeti aynı gün içerisinde kapatılan işlemler için söz konusu olmamaktadır.

Swap ücretlerine konu olan swap faizleri hesaplanırken kaynak olarak Merkez Bankaları’nın açıkladığı resmi faiz oranları baz alınarak hesaplamalar gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında belirtilmesi gereken bir başka detay ise swap maliyetlerinin Çarşamba günü gecesi 23:59’dan Perşembe gününe geçilirken 3 günlük uygulanmasıdır. Buna sebep olarak ise piyasaların ve likidite sağlayıcıların hafta sonu kapalı olması ve açık pozisyonların ise 2 gün valörlü olması olarak ifade edilebilir. Bunun yanında USDTRY, USDCAD ve GAUTRY posizyonlarında ise Perşembe günü 23:59′ dan Cuma gününe geçilirken 3 günlük taşıma bedeli uygulanmaktadır.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim